top of page
Zoeken

Het leven is één grote deadline

Wat als we die druk er eens afhalen?


Spanje - 21 mei 2025


Je loopt achter


Ken je dat gevoel dat je achterloopt, maar niemand zegt waarop? Dat is natuurlijk helemaal geen lekker gevoel, dat je achter de feiten aanloopt. Dus laat me je eens meenemen in hoe dit komt en wat je daaraan kan doen.

Om eerst maar eens even te beginnen met de betekenis van een ‘’deadline’’. Volgens de Van Dale is het een tijdstip waarop iets af moet zijn, een uiterste termijn. Het woord komt oorspronkelijk uit de gevangeniswereld en werd in de Amerikaanse Burgeroorlog gebruikt: als je over de 'dead line' liep rond een gevangenis, werd je neergeschoten. Pas later is het een figuurlijke term geworden voor tijdsdruk en einddata. Maar goed, ik dwaal af, want er wordt hier niemand neergeschoten in de deadlines die ik bedoel ;-)


Hoe het zo is gekomen


Eigenlijk van baby tot bejaard worden wij als mensen blootgesteld aan deadlines. Ja écht. En het begint al bij je geboorte, want je hebt max. 42 weken anders komen ze je halen haha! Maar zonder gekkigheid. Van het zindelijk worden voor je naar school gaat, tot het overgaan naar de volgende klas op school, studeren voor (eind)examens, je studiekeuze, afstuderen binnen ‘’vier jaar’’, carrière maken voor je dertigste, een relatie, wil je kinderen is er de biologische klok… moet ik nog doorgaan?

Toen ik 36 was, mijn relatie net voorbij was én ik wilde stoppen met mijn werk als manager, schoot er ook even door mijn hoofd dat ik gefaald had en achterloop op ‘’de rest’’. Maar gelukkig had ik al eerder in het leven besloten die druk bij mezelf weg te nemen. Want dat is het, druk. Druk die stress veroorzaakt, oordeelt over hoe iets zou moeten, verwachtingen schept naar jezelf toe en anderen. En dat is nou niet bepaald waardoor je kan leven in flow met wat er moet zijn.


Pad naar zee, oceaan, blauwe lucht, groen gras

Ik ben onderweg.

Spanje, maart 2025


Het is ook ergens goed voor


Dat mag natuurlijk ook even benoemd worden. Dat deadlines niet per se alleen slecht  zijn. Want anders bereiken we natuurlijk niks in het leven. Ze geven ons namelijk structuur en richting, om te kunnen focussen op onze doelen en het stellen van prioriteiten om die doelen te kunnen bereiken. Ze motiveren ons ons ook, net als duidelijke doelen, zoals ook blijkt volgens de Goal-setting Theory van Locke & Latham (2002), mits ze realistisch zijn uiteraard. En het behalen van een deadline is ook nog eens bevredigend door de dopamine die vrij komt als je taak is afgerond. Ze dragen dus ook bij aan de zingeving in het leven.

Hierin is het dus wel belangrijk om te vermelden dat die positieve uitwerking van deadlines wel wat mits en maren heeft om dat zo te laten zijn. Want die deadlines moeten we dan zelf stellen, op wat voor ons belangrijk is. Dus niet door school, de maatschappij etc. En ik zei net al even dat het ook realistisch moet zijn. Want een te strakke deadline betekent stress, een te losse leidt tot uitstel. Beide zeer onbevredigend! Dus zorg dat het verbonden is aan een betekenisvol doel voor jou en dat je jezelf af en toe de ruimte geeft voor een pauze en herstel. Want jezelf uitputten is niet perse de manier om te genieten van ‘’de weg er naartoe’’, toch?


Bewustwording is belangrijk


Als je niet wil dat deadlines jou blokkeren, is het essentieel dat je begrijpt wat de druk met ons doet, veroorzaakt door de tijdsdruk die je jezelf oplegt. Want het is duidelijk dat iets wat op tijd moet, stress veroorzaakt. Zoals wanneer je op het laatste moment nog een cadeautje moet kopen voor een verjaardag, op tijd moet reageren op een mailtje, je op tijd moet zijn voor je sportles… Ik laat dan nog even los waarom je misschien vind dat die dingen moeten, dus welke overtuigingen en oordelen daarachter verstopt zitten. Daar kom ik zo nog op. Maar alleen even om het gevoel duidelijk te maken, dat iets wat op tijd moet, ongemak veroorzaakt. Om nog maar niet te spreken over langdurige blootstelling aan stresshormonen zoals cortisol, die schadelijk zijn voor je brein, geheugen en immuunsysteem.

Want verder zorgen deadlines er ook voor dat we onze creativiteit verliezen. Want onder druk wordt ons brein tunnelachtig. Er is minder ruimte voor vrije associatie. Het triggert daarbij ook een vorm van perfectionisme. Omdat het moeten halen van iets binnen een bepaald tijdskader, het idee voedt dat je niet goed genoeg bent als dat niet lukt. Eigenlijk een vorm van faalangst dus.

Maar wellicht is je identiteitscrisis door deadlines nog wel het grootste nadeel wat je niet moet willen. Als je namelijk het gevoel hebt dat je leven aan een bepaalde deadlines moet voldoen (zoals ‘’als ik op mijn 35e nog steeds niet weet wat ik wil met mijn leven’’), kan dat leiden tot twijfel, sombere gevoelens of zelfs een burn-out. Ik heb denk ik mijn punt gemaakt, dit wil je niet. Maar dat betekend wel dat het belangrijk is om bij jezelf te onderzoeken welke gedachten zich daarachter verschuilen.

Sommige deadline komen vanuit je omgeving. Bijvoorbeeld van school of werk, sociale afspraken, de maatschappij, je kalender (‘’het is bij kerst, ik moet wel voor iedereen een cadeautje hebben’’) etc. En de sociale norm die hierachter schuilt, leiden tot ongeschreven regels zoals het hoort. Bijvoorbeeld dat je vindt dat je op tijd moet zijn, of dat als je op de 30e nog geen partner hebt gevonden een mislukkeling bent.

Anderen komen weer vanuit jezelf. Denk dan aan ‘’Als ik deze taak vandaag niet afmaak, ben ik echt lui’’ of ‘’Ik moet wel op tijd reageren op het bericht van mijn collega, anders denken ze dat ik niet aan het werk ben’’.  Maar dus ook overtuigingen gebaseerd op wat je van huis uit hebt meegekregen, oude conditioneringen en situaties uit het verleden met anderen die je geraakt hebben op wat voor manier dan ook. Een perfectionistische ouder bijvoorbeeld kan er voor zorgen dat jij de overtuiging hebt dat je eerst moet presteren en iets ‘’goed’’ moet doen om liefde te verdienen.

Want wellicht komen bepaalde verwachtingen en standaarden uit jouw omgeving. Hoe je opgevoed ben, met wie je opgroeide, de maatschappij etc. Maar uiteindelijk ben jij degene die de overtuigingen hebt gekozen als waarheid om naar te leven. Dus het wordt tijd om dat te onderzoeken. Volgens de cognitieve gedragstherapie (CGT) hebben onze overtuigingen invloed op je automatische gedachten, die vervolgens je gedrag en gevoel bepalen. Een externe deadline wordt dus pas stressvol als jij hem koppelt aan een intern oordeel over wie je hoort te zijn.


Roze bloemen, natuur, bomen, blauwe lucht, witte wolken

Zoveel moois te ontdekken,

Zuid-Spanje, April 2025


Onderzoek


Ook ik heb dit voor mezelf onderzocht. En eigenlijk is dit een zoektocht die altijd op een bepaalde manier in het leven aanwezig blijft. Ik heb vooral onderzocht wat voor mij werkt. Op het laatste moment iets afvinken of beslissen, werkt voor mij niet goed. Dus ik kies ervoor om te werken met bijvoorbeeld ‘’pre-deadlines’’. Want om dingen gedaan te krijgen, heb je wel deadlines nodig. Even een voorbeeld vanuit mijn werk. Ik wil 1x per maand een verhaal publiceren, omdat ik het belangrijk vind om waarde toe te voegen. Mensen aan te zetten tot zelfreflectie en ze aan het denken te zetten. Om vervolgens meer geluk en rust in het leven te ervaren. Als ik dan op bijvoorbeeld 5 juni een verhaal wil publiceren, ga ik die niet zo rond 4 juni schrijven. Nee! Want dat geeft mij onrust en stress.  Ik schrijf dus al begin mei dat verhaal. Evengoed een deadline, maar niet eentje die me de adem beneemt. Een beetje discipline is hier wel voor nodig, vooruit. Maar dat is een keuze die je zelf maakt.

Persoonlijk ben ik me ook echt bewust van mijn innerlijke stemmen. Bijvoorbeeld als ik na de surfles niet naar de video analyse ga. ‘’Oh ze denken vast dat het niet belangrijk genoeg voor me is, dus ik moet eigenlijk wel gaan’’. Bullshit, dat bepaal ik zelf. Een ander kan namelijk niet bepalen wat voor mij belangrijk is. Eigenlijk is het in het leven sowieso van essentieel belang dat je je bewust bent van die innerlijke stemmetjes. Vaak is er eentje (de innerlijke criticus) doe het hoogste woord voert. Maar we kunnen er zelf voor kiezen welke overtuigingen we geloven, wat onze levenswaarden zijn en naar welke gedachten en dus stemmetjes we willen luisteren. Doe dat dan ook!


Aan jou de keus!


Uiteindelijk is een deadline op zichzelf neutraal. Het is onze interpretatie ervan, vaak gebaseerd op oude overtuigingen of maatschappelijke normen, die dus bepaalt of het ons motiveert of verlamt. Onze verhouding tot deadlines zegt vaak meer over onze eigenwaarde dan over tijd zelf.

Vraag jezelf daarom eens af, welke deadline houd jij in stand, terwijl je er eigenlijk last van hebt? En mag jouw timing ook gewoon jouw timing zijn? Dus dat je alles doet op je eigen tempo. Dat is namelijk helemaal oké. Want even heel plat gezegd: de enige echte deadline in het leven is de dood. Wanneer dat moment dan ook komt voor iedereen. Alles daartussenin is speelruimte. Dus gebruik die speelruimte om het leven te leven op jouw voorwaarden, in jouw tempo.


Oceaan, golven, groen, zandstrand, kustlijn, rotsen

De mooiste ‘line’ is de kustlijn ;-) ,

Zuid-Spanje, 2025


Wil jij graag ontdekken wat jouw verlamt? Of dit nu deadlines zijn, overtuigingen, onzekerheden, grote levensvragen waar je maar niet uitkomt. Laat mij je dan helpen. Bij mij kan je je vrij voelen, om alles te delen wat er in je leven speelt waar je zelf geen grip op krijgt. Ik zal spiegelen waar nodig, laagje voor laagje met jouw steeds dieper gaan om te ontdekken hoe je op dit punt bent gekomen en je met tools en technieken aan het werk zetten om wat jou belemmert te doorbreken. Want, zoals de slogan op de homepage van mijn website zegt: als je doet wat je deed, krijg je wat je kreeg. En jij gelooft hoop ik ook dat er nog veel meer moois voor je in het verschiet ligt?

Dit doen we samen in het Actie Traject. De intake plannen we binnen een week, zodat je zo snel mogelijk aan de slag kan gaan. Dat vind ik dan weer wel een belangrijke deadline ;-)


Heb je andere vragen naar aanleiding van dit verhaal? Stuur me een bericht!

 
 
 

コメント


Bedankt voor het verzenden!

Nieuwsbrief ontvangen

Bedankt voor je aanmelding!

© 2024 door Danique Castenmiller. Mogelijk gemaakt en beveiligd door Wix

bottom of page